30 september 2013

Kan beskatning undgåes vinteren over?

Visse biltyper har bedst af, at være parkeret i en lukket garage vinteren over. Hvis en ejerleder (hovedaktionær og direktør) eksempelvis har en cabriolet som fri bil, skal man være opmærksom på, at parkeringen i en vinterpause ikke er ensbetydende med, at beskatningen af fri bil tilsvarende automatisk sættes på pause.

Fraskrivning af rådighed, tegning af stilstandsforsikring, afmontering af nummerplader og deponering af nøgler til bilen har uden held været forsøgt benyttet som løftestang til at undgå beskatning.

Argumentet fra Skat er, at ejerlederen reelt set stadig har rådighed over bilen, eftersom ejerlederen på et hvilket som helst tidspunkt kan få udleveret nøgler, nummerplader eller tegne forsikring m.v. At det er mest nærliggende, at en cabriolet ikke anvendes til vinterkørsel hindrer ikke, at bilen har været til rådighed som fri bil – og derfor skal beskattes.

Hvad kræves for at undgå beskatning?
Ud over aftale om rådighedsfraskrivning skal nummerpladerne derfor efter praksis afleveres og bilen afregistreres for, at beskatning en af fri bil kan undgås.

Hvordan beskattes en fri motorcykel på vinterpause?
Fri motorcykel er omfattet af den almindelige bestemmelse for vederlagsfri benyttelse af andres formuegoder. Som udgangspunkt beskattes den faktiske brug af motorcyklen – og ikke rådigheden. For ejerledere vender bevisbyrden i praksis omvendt, hvorfor det er op til ejerlederen at overbevise SKAT om, at motorcyklen ikke er brugt privat. I modsat fald beskattes ejerlederen af markedslejen af motorcyklen.

Manglende lovpligtig forsikring anses imidlertid for et tilstrækkeligt bevis for, at motorcyklen ikke bruges privat i denne periode. Modsat fri bil beskattes fri motorcykel derfor ikke i en vinterpause, hvis forsikringen er bortfaldet og nummerpladerne afmonteret.

Nyheden er skrevet i generelle vendinger. Det kan derfor anbefales at kontakte Blicher Revision for konkret rådgivning.

Vi har kontorer i Aulum, Herning og Silkeborg, klik her for at få kontakt til en revisor fra Blicher Revision.

Kom på forkant med aktuelle nyheder for selvstændige og økonomi interesserede – bliv medlem af vores gruppe på Linkedin eller tilmeld dig vores nyhedsbrev